Padomi
GALVENĀS GRILA DAĻAS
Kamado Bono grils sastāv no:
– korpusa, kurā ir divas ventilācijas atveres un termometrs;
– kurtuve, degļa gredzens un pelnu režģis;
– gatavošanas sistēma: plaukts, režģis, krustojums, deflektors;
– lielākiem modeļiem ir statīvs ar riteņiem, sānu paplātes un pelnu tīrīšanas sistēma.
Svarīgi! Atverei kurtuves apakšā vienmēr jābūt vērstai pret apakšējo ventilācijas atveri.
Ogles
– Kamado Bono grilos var izmantot tikai dabīgo kokogles.
– Malka, saspiestas kokogļu briketes vai cits kurināmais nav piemērots šiem griliem.
– Kokogļu aizdedzināšanai ir piemēroti sausi aizdedzinātāji, elektriskie aizdedzinātāji.
– Aizliegts izmantot uzliesmojošus šķidrumus.
– Pēc ēdiena gatavošanas atlikušās kokogles nav jāizņem.
Ja abas ventilācijas atveres ir aizvērtas, ogles atdzisīs un būs piemērotas izmantošanai nākamajā ēdiena gatavošanas reizē.
Svarīgi! Mēs iesakām izmantot augstas kvalitātes cietkoksnes kokogles. Mūsu profesionālie grilēji dod priekšroku Texas Club kokoglēm. Šīs ogles mēs izmantojam arī starptautiskajos grilēšanas čempionātos. Šīs ogles novērtē grilēšanas profesionāļi.
GRILA IESTATĪŠANA
– Pievienojiet ugunskurā nedaudz kokogļu. Ļoti ilgām grilēšanas sesijām vai ļoti augstām temperatūrām izmantojiet vairāk ogļu, īsām grilēšanas sesijām pietiek ar mazāku daudzumu.
– Kamīns ir pilns ar oglēm, ja ogles aizņem apmēram 80 % no kamīna.
– Pilnībā atveriet abas ventilācijas atveres.
– Aizdedziniet ogles, izmantojot elektrisko aizdedzinātāju vai uzliekot uz oglēm aizdedzinātus sausus aizdedzinātājus.
– Kad ogles sāk degt, aizveriet grila vāku un uzraugiet temperatūru, lai laikus varētu apturēt temperatūras paaugstināšanos.
Svarīgi! Pirmo reizi iedarbinot jaunu grilu, ir svarīgi vismaz vienu stundu uzturēt 150 grādu temperatūru. Kamado Bono var lietot visu gadu.
TEMPERATŪRAS KONTROLE
– Kamado Bono grilu temperatūru regulē ar ventilācijas atverēm.
– Vislielākā ietekme uz temperatūras paaugstināšanos ir apakšējā ventilācijas atveres atvērumam.
– Kad redzat, ka termometra rādījums tuvojas vēlamajai temperatūrai (atlikušie 10-20 grādi), daļēji aizveriet apakšējo ventilācijas atveri.
– Kad ir sasniegta mērķa temperatūra, daļēji aizveriet arī augšējo ventilācijas atveri.
– Ja gatavošanas laikā nepieciešams paaugstināt temperatūru, atveriet abas ventilācijas atveres plašāk.
Augstas temperatūras sasniegšana
Reti, bet dažkārt ir nepieciešams grilā sasniegt ļoti augstu temperatūru (virs 300 grādiem), piemēram, gatavojot picas. Šādā gadījumā vispirms no grila noņemiet visas vecās kokogles un pelnus. Pārliecinieties, ka gaisa caurlaidība ir laba: kurtuves atvērums ir vērsts pret apakšējo ventilācijas atveri, pelnu režģis ir savā vietā un augšējā ventilācijas atvere atveras vienmērīgi. Piepildiet kurtuvi ar jaunām rupjām kokoglēm. Pievienojiet daudz ogļu līdz pat ugunskura riņķim. Aizdedziniet ogles ar elektrisko aizdedzinātāju vai sauso aizdedzinātāju un aizveriet grila vāku, kad ogles ir aizdegušās.
PIEZĪME! Pārliecinieties, ka abas ventilācijas atveres ir pilnībā atvērtas. Ja plānojat gatavot picas, pagaidiet, līdz grila termometrs uzrāda aptuveni 250 grādus, un pēc tam ievietojiet divu zonu gatavošanas sistēmu: režģus augšējā pozīcijā, ar deflektoriem virsū, tad metāla krustu un picas akmeni. Aizveriet vāku un uzgaidiet, līdz tiek sasniegta vēlamā temperatūra.
Ja temperatūra nepaaugstinās
Tam var būt vairāki iemesli. Grils vai ogles var būt piesātinātas ar mitrumu. Ja grils kādu laiku nav lietots un ir atradies brīvā dabā, labāk nesākt gatavot picas. Ja keramika ir piesātināta ar mitrumu, būs nepieciešams laiks, lai, lēnām uzkarsējot grilu, mitrums iztvaicētos. Arī izmantošanai paredzētās ogles jāuzglabā sausā, iekštelpās, un maisiņa apakšā esošās atliekas, kas pārsvarā ir mazi gabaliņi, nevajadzētu izmantot. Reizēm gadās arī grila termometra darbības traucējumi, kad tas ir patiešām karsts iekšpusē un rādītājs nekustas. Pārbaudīt, vai termometrs darbojas pareizi, ir vienkārši: atskrūvējiet un noņemiet termometru no grila. Uzvāriet ūdeni un ievietojiet termometra zondi verdošā ūdenī, ja rādītājs nepaaugstinās līdz 100 grādiem, termometrs ir jānomaina.
ATGĀDINĀJUMS: pēc gatavošanas ļoti augstā temperatūrā, kad grils atdziest, periodiski jāpievelk grila skrūves (vienkāršāk sakot, metāls un keramika “kustas”, tāpēc atcerieties laiku pa laikam pievilkt grila turētājdaļas).
Zemas temperatūras uzturēšana
Ja vēlaties grilā uzturēt ļoti zemu 80-100 grādu temperatūru, kas parasti ir nepieciešama karstai kūpināšanai, vispirms pievērsiet uzmanību kokogļu saturam un siltumspējai. Vislabāk ir izmantot vecu kokogles, kas palikusi pāri no iepriekšējās grilēšanas sesijas, jo tā būs mazāk karsta. Ogļu daudzumam kurtuvē jābūt nelielam (tām nevajadzētu sasniegt kurtuves caurumus). Kad ogles ir aizdegušās, nekavējoties novietojiet gatavošanas sistēmu ar deflektoriem apakšējā pozīcijā, aizveriet grila vāku un pagaidiet, līdz grila termometrs uzrāda aptuveni 60 grādus, stingri aizveriet ventilācijas atveres un pagaidiet, līdz tiek sasniegta mērķa temperatūra. Ja nepieciešams pievienot kūpināmos gabaliņus, uz īsu brīdi noņemiet visu divu zonu gatavošanas sistēmu, izkārtojiet gabaliņus uz oglēm un salieciet visu atpakaļ. Gatavojot īpaši zemā temperatūrā, neatveriet grila vāku, jo papildu skābeklis tikai paaugstinās ogļu temperatūru.
Temperatūras precizitāte
Ja izmantojat digitālo gaļas termometru, kuram ir arī zondes režģu temperatūras mērīšanai, pamanīsiet, ka režģu temperatūra atšķiras no termometra uz grila korpusa. Tas nenozīmē, ka kāds no termometriem ir bojāts. Termometrs uz korpusa ir vairāk orientējošs un atrodas daudz augstāk no karstuma avota nekā režģi, tāpēc tas var uzrādīt zemāku temperatūru. Turklāt, atverot grila vāku, termometrs saņem aukstu gaisu, kas atkal maina rādījumu. Tāpēc, ja vēlaties precīzi zināt, kāda temperatūra ir uz režģiem, izmantojiet termometru ar digitālo zondi. Bet parastai ēdiena gatavošanai pietiek ar termometru uz korpusa, lai uzzinātu grila indikatīvo temperatūru. Nenoņemot vāku un izmantojot zondes termometru, jūs redzēsiet, ka laika gaitā abu termometru temperatūras praktiski izlīdzinās.
Termometra rādījumi neuzkarsētam grilam
Nekad nespriediet par to, vai termometrs darbojas labi, pēc tā rādījumiem, kad grils nav uzkarsēts. Ja ārā ir +20 grādi, grila termometra rādījumi var būt divreiz augstāki, ja grils atrodas saulē, vai nedaudz zemāki, ja tas visu laiku atrodas ēnā. Atcerieties, ka termometrs rāda temperatūru zem grila vāka tajā brīdī, nevis jūsu pagalmā, tāpēc uzkarsējiet grilu, grilējiet un neuztraucieties.
Svarīgi! Grils nav plīts, un temperatūra tajā paaugstinās un pazeminās lēnāk, tāpēc esiet pacietīgi un nesteidzīgi atveriet un aizveriet ventilācijas atveres. Piemēram, ja uz grila uzliekat daudz aukstas gaļas, temperatūra uz korpusa termometra kritīsies, bet jums nav jāatver ventilācijas atveres, lai tā paaugstinātos, jo, ēdienam sasilstot, temperatūra atkal paaugstināsies.
GRILA TĪRĪŠANA
Kamado Bono grils nav pilnībā jātīra pirms katras gatavošanas sesijas, bet gan tad, kad uz ugunskura gredzena, deflektoriem, ugunskura kastes parādās spēcīgi tauku pilieni un kad grils ir vairāk sodrējušs nekā parasti.
Pilnīga grila tīrīšana:
– Grila iekšpusi iztīriet ar stiepļu suku, noņemiet veco ogli un pelnus no grila (arī aiz kurtuves, kur laika gaitā ir sakrājušies pelni), notīriet grila iekšpusi ar stiepļu suku, noņemiet visus vaļējos netīrumus un ievietojiet iekšējās detaļas (kurtuvi, pelnu režģi un uguns riņķi) atpakaļ uz vietas.
– Piepildiet grilu ar jaunām oglēm, uzkarsējiet uguni un ļaujiet tai sakarst līdz 200 grādiem, pēc tam ievietojiet divu zonu gatavošanas sistēmu (ar deflektoru ar netīro pusi pret oglēm) un ļaujiet temperatūrai paaugstināties līdz 280-300 grādiem (maksimāli), uzturiet šo temperatūru 20 minūtes un aizveriet apakšējo ventilācijas atveri. Vēl pēc 15-20 minūtēm aizveriet augšējo ventilācijas atveri.
– Kad grils ir atdzisis, ja ir palikuši netīrumi, notīriet tos ar stiepļu suku.
Kā tīrīt grilu – VIDEO
Svarīgi! Pēc tam, kad grils ir atdzisis pēc augstākas temperatūras sasniegšanas, pievelciet horizontālās skrūves, kas savieno grila gredzenus. Svarīgi! Netīriet grila iekšpusi, izmantojot mazgāšanas līdzekļus vai ūdeni.
GATAVOŠANA UZ TIEŠAS UGUNS
– Šī ir gatavošanas metode, kad ēdiens tiek gatavots uz atklātas uguns.
– Šī ir visizplatītākā gatavošanas metode liellopu gaļas steikiem (līdz 5 cm biezumā), dažādiem steikiem, hamburgeru pīrādziņiem, šašliku kebabiem utt.
– Tiešā karstumā cep arī olu kultenēs, kartupeļu vai miltu pankūkās, paeljā u. c. uz pannām vai režģiem.
GATAVOŠANA UZ NETIEŠĀ KARSTUMA
– Netiešās gatavošanas funkcija ir vislabāk piemērota lielākiem mājputnu gaļas un gaļas gabaliem, jo to pagatavošanai nepieciešams vairāk laika.
– Šim gatavošanas veidam izvēlieties biezākus gaļas gabalus (5 cm vai vairāk) vai gabalus ar kaulu, piemēram, vistas daļas, ribiņas.
– Lēnā cepšanā starp gatavojamo ēdienu un oglēm jānovieto deflektors, lai pasargātu ēdienu no atklātas liesmas. Ēdiens gatavojas, pateicoties sasilušā gaisa plūsmai un karstumam, ko saglabā Kamado BONO grila sienas un vāks.
– Ja gatavojat ēdienu temperatūrā līdz 140 grādiem, novietojiet deflektorus apakšējā pozīcijā, ja gatavojat ēdienu augstākā temperatūrā, novietojiet deflektorus augšējā pozīcijā.
KARSTA kūpināšana
Kamado Bono grils ir arī kūpinātāva
Karstā kūpināšana:
– Karstās kūpināšanas nolūkā mēs iesakām izmantot kūpināšanas šķēles.
– Ieslēdziet grilu, pārtrauciet temperatūras paaugstināšanu 10-20 grādus pirms mērķa temperatūras (karstās kūpināšanas gadījumā temperatūra ir no 70 līdz 120 grādiem atkarībā no ēdiena).
– Novietojiet uz oglēm dažādās vietās vairākus kūpināšanas gabaliņus.
– Karstās kūpināšanas laikā izmantojiet termometru, lai izmērītu ēdiena iekšējo temperatūru un zinātu, kad produkts ir sasniedzis optimālo iekšējo temperatūru.
Svarīgi! Tas, ka no grila neredzat dūmus, nenozīmē, ka ēdiens ir pārstājis kūpināt. Svarīgi! Gaļa vislabāk uzsūc dūmus, kad tā ir auksta, pirmajās divās stundās.
AUKSTA KŪPINĀŠANA
Kamado Bono grils ir daudzfunkcionāla ierīce. Ta ir arī kūpinātāva
– Ideāli apstākļi aukstajai kūpināšanai ir tad, kad ārā ir pozitīva temperatūra, kas nepārsniedz 8 grādus;
– Aukstajai kūpināšanai tiek izmantota kūpināšanas spole (mūsu ieteiktā Texas Club spole ir piemērota visiem Kamado Bono izmēriem, sākot no Minimo līdz Grande Limited);
– spirāles aizpildīšanai izmanto koksnes putekļus (dažādu veidu putekļi ar atšķirīgu aromāta intensitāti, gaļas krāsojumu un degšanas laiku).
– Gatavojot grilu aukstajai kūpināšanai, izņemiet visu kokogles un pelnus, ievietojiet putekļiem piepildīto spirāli kurtuves apakšā un aizdedziniet to (visērtāk ar tējas gaismiņu).
– Aukstās kūpināšanas laikā grila ventilācijas atveres jāatver ļoti minimāli.
– Ieteicams izmantot deflektoru, lai novērstu putekļu izkļūšanu ārā ar pilienu gaļu.
– Otrā līmeņa režģus ieteicams apklāt ar foliju, lai virs kūpinātā izstrādājuma veidotos kondensācijas jumtiņš (tas ir īpaši svarīgi, ja ārā ir zema temperatūra).
– Kūpināšanas laiks:
– Gataviem produktiem (gaļai, mājputnu gaļai, sieram, sviestam, riekstiem u. c.) pietiek ar 4-8 stundām.
– Jo vairāk mitruma ir gaļā, jo ilgāks ir kūpināšanas laiks. Sagatavošanas procesā izmantotā sāls palīdz izvadīt mitrumu.
– Daudziem produktiem svara zudums līdz 30 % ir pilnīgi normāla parādība.
– Ja produkts ir pareizi sagatavots, pietiek ar 12-24 stundu kūpināšanu, bet, ja esat pārliecināts par gaļas sagatavošanu (lietojat konservantus, nitrītu sāli), varat ievērojami pagarināt kūpināšanas procesu, tādējādi iegūstot izteiktāku un bagātīgāku garšu.
Svarīgi! Aukstā kūpināšana nesagatavos jūsu produktu - visa burvība notiek, kad produkts tiek marinēts sausā vai mitrā marinādē PĒC kūpināšanas. Marinādē esošā sāls noņem no produkta lieko ūdeni, nogalina dažas baktērijas utt. Aukstā kūpināšana saglabā produktu (palīdz tam ilgāk saglabāt kvalitāti un garšu) un piešķir tam papildu aromātu un garšu. Drošība! Aukstā kūpināšana ir riskants un zināšanu ietilpīgs process. Baktērijas visvieglāk iekļūst pārtikas produktos apkārtējās vides temperatūrā no 4,4 līdz 60 grādiem. Aukstā kūpināšana nenovērš, piemēram, e.coli vai botulismu. Sāls iznīcina lielāko daļu baktēriju sagatavošanas laikā.
GALVENIE PIEDERUMI
Cepšanas akmens
– Cepšanas akmens ir būtisks, lai Kamado Bono grilā varētu cept kā cepeškrāsnī, piemēram, picas, kūkas, kūkas, kūkas, smalkmaizītes utt.
– Cepšanas akmeni NEDERĒT ar neko ietaukot, un picas vai citus cepumus, kas tiek likti tieši uz akmens, ir svarīgi likt uz akmens tikai pēc akmens uzkarsēšanas.
– Cepšanas akmens NAV jāmazgā. Ja tas būs slapjš, pastāv ļoti liela varbūtība, ka nākamreiz, kad to izmantos, tas saplaisās. Ja uz akmens ir netīrumi, tos var viegli notīrīt ar sausu sūkli vai stiepļu suku. Nākamreiz cepot, akmeni ar netīrumiem novietojiet apakšā.
– Cepšanas akmens un deflektors tiek izmantoti kopā un viens otru neaizstāj. Cepot picu, deflektors jānovieto uz režģiem, pēc tam uz krusta un tad uz cepamā akmens. Pudiņa, kūku un citu konditorejas izstrādājumu cepšanai deflektors jānovieto augšējā pozīcijā uz krusta un cepamais akmens uz režģiem.
Pārtikas termometrs:
– Uzreizējais pārtikas termometrs tiek izmantots, gatavojot ēdienu uz tieša karstuma, piemēram, steikus, burgerus, iesmiņus. Mēs iesakām INKBird elektronisko tūlītējas nolasīšanas termometru, kas nodrošina ļoti precīzus un ātrus temperatūras rādījumus.
– Zondes termometrus izmanto ēdiena gatavošanai uz netiešā karstuma un karstai kūpināšanai. Termometra zondes ievieto gaļā un atstāj to vietā visā gatavošanas procesā. Temperatūra tiek parādīta gan termometra ekrānā, gan mobilā tālruņa lietotnē.
– Mēs iesakām INKBird 4 zondes viedo termometru.
Čuguna režģi un plāksne:
– čuguna režģi un plāksni izmanto tikai ēdiena gatavošanai uz tiešas uguns, ja vēlaties, lai ēdiens uzreiz pēc uzlikšanas uz režģiem apcepas.
– Visbiežāk tiek izmantoti steiki, hamburgeru pīrādziņi, jūras veltes.
– Uz plātnes var gatavot arī pankūkas, olas, nelielus dārzeņus utt.
Katram grillam jābūt arī šādiem piederumiem:
– karstumizturīgi cimdi roku drošībai;
– stiepļu birste – lai noslaucītu režģus pēc katras grilēšanas;
– Knaibles un lāpstiņa, lai viegli pagrieztu, novietotu un izņemtu grilēto ēdienu.
Ja savā Kamado Bono grilā plānojat gatavot zupas, sautējumus vai plovu, iegādājieties kazāna vai emaljēta čuguna katlu.
Mēs iesakām lietošanai gatavu, pulētu Uzbeku Namagan Texas Club kazanu un/vai Grand Feu emaljēta čuguna katlu.
Svarīgi! Ir ļoti svarīgi izvēlēties grilam piemērotu cepamā akmens izmēru: Kamado Bono Grande Limited - 42 cm, Kamado Bono Grande/Media/Žalgiris - 36 cm, Kamado Bono Minimo - 30 cm, Kamado Bono Picnic - 23 cm. Zondes termometri nav piemēroti tiešā karstumā gatavotu ēdienu temperatūras mērīšanai.